Waar wacht je op? Tijd voor actie! Stop talking and start doing

Ondernemen en Motivatie

Waar wacht je op? Tijd voor actie! Stop talking and start doing

Genoeg nagedacht? Gepraat, getwijfeld? De enige manier om succesvol te zijn… is om iets te gaan doen.

Je kunt beter iets verkeerd doen en er van leren, dan niets doen (en later spijt hebben). Actie ondernemen, iets gaan doen, maken, creëren is de enige stap in de goede richting. Ik ga er dus wel even vanuit dat je weet wat je wilt en wat je strategie is. Zo ja waar wacht je dan op?

“ACTION ALWAYS BEATS INTENTION”

Je kunt snel schakelen en actie ondernemen, dat kan iedereen, het probleem is vaak, dat je niet wil of niet denkt te kunnen. Dus vandaar een paar tips om aan de slag te gaan.

Moeite om aan de slag te gaan? Hier 6 tips:

Ben geen perfectionist
Het doodt elk vermogen om iets gedaan te krijgen. Ik ben zeker niet voor een zesjes cultuur. Probeer je beste ik te zijn, maar blijf realistisch. Perfectionisme is een excuus. Perfectionisme gaat helemaal niet over alles helemaal goed willen krijgen, het heeft vaak meer te maken met te bang zijn voor de realiteit. Het heeft te maken met een beeld over hoe je wilt zijn of hoe je onderneming moet zijn die niet bestaat of niet reëel is. En de situatie wordt nooit perfect, hoe lang je ook wacht. Wordt het product of dienst er echt beter van als je er nog een dag (of een week, of een maand) over nadenkt?

Get over yourself
Voel je je overweldigd, twijfel je? Gewoon mee stoppen. Het is wat het is. Iedereen twijfelt weleens. Dat is normaal en het is ok. Maar nu stoppen ok?

Niets is voor altijd
Dat is een fijne gedachte toch? Je beslissingen zijn bijna nooit permanent. Dingen veranderen, de markt verandert. Geef jezelf die vrijheid. Als het je weerhoudt om tot actie over te gaan. Ga spelen, probeer wat uit, maar blijf wel trouw aan jezelf.

Als je niet weet waar je moet beginnen: maak een plan
Begin bij het eindpunt, je doel en denk terug aan wat je daar voor gedaan moet krijgen. Kun je het opdelen in sub-doelen? Maak het klein en behapbaar. Maak een lijst van alle acties die je moet ondernemen om de sub-doelen te bereiken. En plan ze in, maak een planning of schema… en vooral start vandaag. Geen excuses nu meer. En wordt ook geen 0ver-planner. Blijf niet hangen in plannen maken in je moleskine, maar start met implementeren.

Je hoeft niet alle antwoorden te hebben
Dat heeft niemand. En dat kan ook helemaal niet. Een beetje zelfkennis en duidelijkheid in wat je kan en wil zorgt ervoor dat je goed weet wat je kan en weet en vooral ook, wat niet. Dat maakt niet uit. Niemand weet alles. Het maakt namelijk niet uit wat je niet weet. Als je de vraag stelt, zul je zien dat iemand in jouw netwerk het antwoord heeft.

Stap uit je comfort zone
Dat voelt niet fijn. En niet veilig. Maar hé, het zou niet goed zijn om niet bang te zijn. Maar doe het toch, ondank het gevoel. Het levert je zoveel op. Al is het maar zelfvertrouwen. En dat is zo belangrijk voor succes.
Ok genoeg peptalk.
En ik dan? Ik hou ervan om ideeën te creëren, te dromen en plannen te maken, maar overgaan tot actie vind ik soms lastig. Als een echte perfectionist houden argumenten als “het is niet goed genoeg” “het kan nog mooier, beter…” me soms tegen om tot actie over te gaan. Zonde want juist uit actie en resultaat krijg ik veel energie. Dus ik focus op het resultaat en die energie en ga het vervolgens gewoon doen!

Wat houdt je tegen? Herken je dit? Laat me weten wat jouw ervaringen zijn!

Wil je op de hoogte blijven?

Lees verder