Inspiration Boost: Brene Brown over kritiek en creativiteit

Ondernemen en Motivatie

Inspiration Boost: Brene Brown over kritiek en creativiteit

The critics aren’t the ones that count

Deze talk van Brene Brown  voor 99u conference is specifiek gericht op creatieven.

Het gaat over de angst om je ideeën de wereld in te brengen. Over de angst voor kritiek. We moeten kritiek niet negeren, maar zegt ze: “we must “reserve a seat” for the critics and our own self-doubt. “Tell them, I see you, I hear you, but I’m going to do this anyway.”

In haar talk gaat ze in op een quote van Roosevelt uit 1910. Roosevelt zei:

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly.”

En deze quote legt volgens haar goed uit hoe kwetsbaarheid werkt. In deze talk gaat ze verder in op creativiteit. En dat creatief zijn je kwetsbaar maakt. Wat een geweldige spreker is ze. En we houden allebei van Donwton Abbey :). Maar haar boodschap is sterk. Ik hoop dat je tijd neemt om het te kijken, zeker als je weleens met kritiek om moet gaan (en wie niet?).

Brené Brown: Why Your Critics Aren’t The Ones Who Count from 99U on Vimeo.

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven?

Lees verder