Een rommelig bureau voor creativiteit

Ondernemen en Motivatie

Een rommelig bureau voor creativiteit

Productiviteit vs creativiteit

Onderzoek heeft aangetoond dat een rommelig bureau zorgt voor meer creativiteit.  Maar ook het tegenovergestelde is waar: een opgeruimd bureau zorgt voor meer productiviteit. Ik kijk om me heen, en zie een deel van mijn bureau is behoorlijk netjes en geordend, terwijl de andere kant (ik heb een erg lang bureau van bijna 4 meter 😉 behoorlijk chaotisch is en vol ligt met knipsels, voorbeelden en boeken. Wat zegt dat over mij? En wat stimuleert het? Ik las vanochtend dit artikel van David Burkus op de site van Forbes. Daarin legt hij uit wanneer een opgeruimd bureau helpt, en wanneer een rommelig bureau:

” …being in an orderly environment influences us to conform to the conventional expectations set for us. However, being in a messy room helps us depart from those conventions and unlock more divergent thinking…We are more influenced by our environment than we might initially suspect.

We can learn to structure environments to suit our goals and help use more effectively achieve those goals. If you’re trying to bring some more order, healthier choices, and a more generous perspective into your life, then maybe you should start by cleaning up your office and home. However, if you need a creative insight or breakthrough idea, that same tidy office could be stifling your creative thinking. ” 

Creativity-quote-Einstein

En zo had Albert Einstein met zijn beroemde uitspraak toch gelijk. “If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”.

Alleen als je het volledige artikel leest, zie je dat het natuurlijk wat genuanceerder ligt. Want zo heeft een opgeruimd (of leeg zoals Einstein het noemde) ook zijn voordelen. “Orderly environments, in contrast, encourage convention and playing it safe.” En soms is dat precies wat je nodig hebt voor bepaalde activiteiten en taken.  Inspirerend toch, dat je omgeving zoveel invloed heeft op je? Ik denk dat ik er de aankomende tijd wat bewuster mee ga spelen, afhankelijk van de type werkzaamheden en projecten die ik op dat moment heb. Moet ik een strategie bepalen dan zorg ik dat ik aan een opgeruimd bureau zit, ga ik aan de slag met een nieuw design, dan zal ik zorgen voor een creatieve en inspirerende omgeving. Nu ik dit schrijf denk ik dat ik dat onbewust al wel doe.

En jij? Pas jij je omgeving aan op je werkzaamheden? Of helpt jouw bureau je om productief ofwel creatief te zijn?

 

Bronnen: Forbes | Freepik

Wil je op de hoogte blijven?

Lees verder